Home
“Vijf en Twee,
het veelbewogen leven van zuster
 Jeannette van Paassen” een verhaal dat raakt!
Na 34 jaar in de binnenstad van Haarlem met uitzicht op de Bavotoren streken we 5 jaar geleden neer in Aerdenhout, naast klooster Alverna van de Franciscanessen. In plaats van 10 minuten lopen naar de kerk nu 15 minuten fietsen, windje in de rug over de Leidsevaart, je bent er zo. De laatste 13 jaar daklozen als buur, nu vriendelijke zusters met boeiende levens achter de rug, waar ze inspirerend en spiritueel over kunnen vertellen. Van zuster Jeannette van Paassen kreeg ik de vraag haar leven te beschrijven. “Het moet “Vijf en Twee” heten, want ik heb in Indonesië als vroedvrouw 2000 kinderen ter wereld geholpen en in het rehabilitatiecentrum dat ik 35 jaar geleden heb opgezet heb ik 5000 invaliden weer op hun benen gezet en een vak geleerd. Als herboren hebben zij weer deel van leven,” zei ze.
Ik verdiepte me in haar verhalen die voor mij uit een vreemde onbekende wereld kwamen en me raakte, dat vooral. Er waren al 34 hoofdstukken klaar toen ze me vroeg om naar Indonesië te komen om het 35 jarig feest van Harapan Jaya (Hoop die overwint), haar 80e verjaardag en tevens haar afscheid van Indonesië mee te vieren. “Kom maar kijken dan kan je zien dat het allemaal waar is wat ik je heb verteld.”
24 oktober 2016 vertrokken we en de ontknoping van het verhaal was daar, in Siantar op Noord Sumatra. Ik wist niet wat ik meemaakte, de mensen uit haar verhalen ging ik in het rehabilitatiecentrum écht ontmoeten. Ik zag veel gehandicapte kindertjes en jonge mensen die weer met behulp van een beenprothese kunnen lopen. Maar ook jonge mannen die een dwarslaesie hebben, op een brancard liggen en zo goed als mogelijk is, functioneren. Oslen Tambunang maakte liggend op zijn buik met een oude Singer voor hem op tafel feestkleding voor ons. We zullen hem nooit vergeten, opgeklommen tot baas van het naaiatelier. De zeer spastische Ayu die via een spraakcomputer kon praten stal ons hart. Tansia, haar mondje was op haar 4e verbrand door loogzuur en kon niet meer open. Ze was ten dode opgeschreven maar is gered en nu is ze een mooie jonge vrouw die fysiotherapeute is geworden, een parel. Ze leerde me een Batakse dans voor het feest. Pas geopereerde patiënten die er zeer ernstig aan toe waren, door verbranding, handicap of verkeersslachtoffer, werden liefderijk verzorgd door de Indonesische zusters na vertrek van de Nederlandse specialisten die elk jaar pro Deo komen  opereren.
Ik heb de liefde zien stromen van mensen die omzien naar mensen. “Mijn” zuster Jeannette van Paassen, de hoofdpersoon in het boek zegt van zichzelf “ ik ben christen”, er is maar één God of je nu rooms-katholiek of protestant bent, het geldt ook voor de moslims, we helpen alle mensen ongeacht geloof, rang stand, arm of rijk.” Dag en nacht is ze bezig in het spoor van Jezus te gaan en onvermoeibaar haar roeping te volgen.
“Vijf en Twee”, doet denken aan Jezus die de vijf en twee vermenigvuldigde tot veel, er bleven 12 manden over. Over dat grote wonder van vermenigvuldiging gaat dit 21e-eeuwse verhaal. Het is echt gebeurd, is waar!
Map de Koning-Valk
Theologische uitgeverij Narratio heeft het boek uitgegeven, de opbrengst is voor het schoolfonds “Zuster Antonia Harapan Jaya”. Verkoopprijs € 20,- 300 blz. ISBN 978-90 5263 4548 NUR: 712
Bent u nieuwsgierig geworden? Koop en lees, voor het goede doel én laat u raken door de spirituele boodschap van een religieuze met wie ik tot mijn grote vreugde twee jaar lang mocht optrekken en haar volgen.
- Stuur een mail mapdekoningvalk@gmail.com met  adres en tel.nr. (gratis bezorgd)
- Afhalen bij de balie van Klooster Alverna  Boekenroodeweg 9 Aerdenhout tel. Tel.: 023 521 1212
  (van 8.00 tot 17.30 uur) ingang  t.o. Zonnebloemlaan 46 (contant te betalen).
- via de boekhandel
- Online te bestellen bij www.narratio.nl
Het boek is te koop in boekwinkel Het Kruispunt.