Home

‘Samen in Gesprek’ over bomen en planten in de Bijbelse tuin.
 
Donderdag 17 mei van 14.00 tot 16.00 uur in Parochiehuis en Bijbelse tuin.  Opgave niet nodig, vrijwillige bijdrage voor koffie/thee. Deze middagen worden georganiseerd door de  parochie  i.s.m. de KBO-Haarlemmermeer.
 
Bram de Bres is sinds 2000 vrijwilliger in ’t Kruispunt, hij is tevens rondleider in de Bijbelse tuin.
Bram geeft ons enkele voorbeelden van hetgeen ons te wachten staat. Hij mailt: “In de tuin groeien bomen en planten die in de Bijbel genoemd worden, zoals eik, moerbeiboom, vijgenboom  en druiven. Maar ook die in de volksmond een naam hebben  gekregen: prikneusjes worden wel Jezusogen genoemd en salomonszegel naar de zegelring van Salomo, ook wel jakobsladder genoemd.
Planten met stekels: een christusdoorn, waarvan twee struikjes in de tuin staan. Er zijn ook twee christusdoorn-bomen, maar zonder stekels en deze heten daarom valse christendoorn.
Meimaand is Mariamaand. In de kruidentuin staan een paar van de 7 balsemkruiden die volgens een legende bloeiden op de plek waar Maria stierf: lavendel, marjolein, tijm, hysop, citroenmelisse, basilicum en rozemarijn.
Een niet Bijbelse boom in de tuin, die er al meer dan 100 jaar al staat, een spirituele betekenis heeft en een lange geschiedenis, is de Ginkgo Biloba. In Japan is dit een heilige boom. Hij wordt  gebruikt als medicijn voor diverse gezondheidsklachten en is nog steeds te koop. In de tuin staan een manlijk en vrouwelijk exemplaar naast elkaar. De laatste zie je heel weinig. Je ziet de ginkgo vaak op begraafplaatsen en als kleine soort steeds meer in tuinen.
Op 17 mei hoop ik meer te vertellen, eerst via foto’s en daarna in de tuin.”
Bij mooi weer blijven we in de tuin om het seizoen af te sluiten door met elkaar na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Is het te koud of regent het dan doen we dat in het Parochiehuis.

Informatie: Coby Bergsma, tel. 023.56.524.00 of j.j.bergsma@live.nl