Home

Hoe is asiel zoeken in Nederland?
 
‘Een nette leugen is beter dan de rommelige waarheid. En een omafiets is wat anders dan een vrouwenfiets.' Dat zijn twee dingen die Nederland Rodaan al Galidi leerde.
 
Hij beschrijft dat uitgebreid in zijn boek ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’. Op maandag 2 oktober van 20.00-22.00 uur wordt dat boek gezamenlijk besproken in boekwinkel Het Kruispunt. De leiding heeft Leo Mesman. Opgeven kan bij de boekwinkel:
info@boekwinkelhetkruispunt.nl.
Op dinsdagavond 24 oktober komt de schrijver zelf naar Hoofddorp. Deze unieke avond vindt plaats in de filmzaal van de Openbare Bibliotheek in Hoofddorp om 19.45 uur.
 
Rodaan al Galidi heette vroeger Semmier Kariem (1971). Hij is gevlucht uit Irak, waar hij bouwkundig ingenieur was. In 1998 landt hij op Schiphol. In de chaos van die eerste dagen in Nederland kan hij zich de precieze datum en tijd niet meer herinneren. Hij vraagt asiel aan. Wat hij niet weet is dat hiermee het langste wachten van zijn leven begint, in het asielzoekerscentrum, een wachtkamer die hij deelt met vijfhonderd anderen.
 
 Zijn asielaanvraag wordt afgewezen en hij is uitgeprocedeerd. Dan leert hij zichzelf de Nederlandse taal en begint met schrijven. In 2007 kreeg hij een voorlopige verblijfsvergunning in Nederland. Intussen kreeg hij een aantal nominaties voor literaire prijzen.
In de indringende roman ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ (€ 24,95) beschrijft hij onder zijn nieuwe naam Rodaan al Galidi de vele jaren in asielzoekerscentra en wat hij hier leerde, ontdekte en ondervond.
 
Deze activiteiten worden georganiseerd door het Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer, facebook.com/vluchtelingenhaarlemmermeer/.
Op 26 oktober 2017, vlak na de avond met de schrijver, wordt bij het Monument van de elf mensen die omkwamen bij de Schipholbrand in 2005, deze ramp herdacht: van 19.00 – 19.30 uur bij Breguetlaan 67, Oude Meer.