Al 370 dagen oorlog

We zijn aan een nieuw jaar begonnen. Neem aan dat u de feestdagen goed en gezellig bent doorgekomen. Mogelijk heeft u goede voornemens voor dit nieuwe jaar. Dat willen de Oekraïners ook maar liggen al 370 dagen onder vuur. 12 miljoen Oekraïners op de vlucht, waarvan 5,6 miljoen vluchtelingen zijn geregistreerd in andere Europese landen, aldus VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Denk u eens in dat het grootste deel van ons land op de vlucht is. We kunnen het ons nauwelijks voorstellen. In Nederland worden wij ook geraakt door de energie prijzen en de inflatie. Vele van ons zullen de kachel lager hebben staan dan anders.

Maar bedenk eens dat er helemaal geen verwarming is. Zo is het in Oekraïne nog even kouder dan hier.

Naast andere tekorten blijft hulp aan onze medemens in Oekraïne geboden. Wij zijn 19 december j.l. voor de 8ste keer naar Caritas in De Rijp geweest om uw donaties af te leveren. Want hulp blijft nodig. Laten we daarom niet bij de pakken neerzitten, maar volhouden, hoe groot de problemen ook zijn.

In het besef dat onze Christelijke roeping is om als christenen ons in te zetten voor kerk en wereld. Helaas is de hulp vraag onveranderd groot. Misschien goed nog eens rond te kijken wat u kan doneren. Helpt mogelijk ook eens in de omgeving, bij familie en vrienden te vragen of er nog iets over is.

Onveranderd is er vraag naar;

 • Slaapzakken en dekbedden daar is een chronisch gebrek aan.
 • KLEDING; Winterjassen, skibroeken en skipakken voor heren, dames en kinderen, maar ook ondergoed en sokken en T-shirts.
  Verder ook shawls, mutsen en handschoenen. Het kan straks weer een lange koude winter worden!!
  • Het uitzoeken van de kleding is erg veel werk, U helpt ons geweldig door de kleding schoon, heel en gesorteerd in heren-dames en kinderkleding in te leveren.
   Dit in een plastic tas of in een doos te doen (niet dicht zodat wij er nog iets bij kunnen doen) en op de doos of tas een code te schrijven:
   heren 18A, dames 18B, kinderen 18C. Dekens, slaapzakken en dekbedden 9B.
 • Medisch materiaal en overige spullen voor mensen op de vlucht en in nood.
 • Spullen wat nodig is bij verwondingen en bij verzorging en hulp van gewonden.
 • Voedsel maar wel houdbaar.
 • (Nood)aggregaten, klein en groot. Misschien staat er nog een in uw schuur!
 • Financiële hulp in vorm van donatie met name voor o.a. de transportkosten die nu extra hoog zijn.