Home

Wim Piels


Mail: wpiels@gmail.com?subject=Vraag via de website over Diaconie

Contact VOM

In de straten van de hoofdstad Kigali leven zo’n 3.000 kinderen. Het zijn vooral jongens, maar de laatste tijd komen er steeds meer meisjes bij. Hun leven is onzeker en gevaarlijk. Ze overleven door klusjes te doen, zoals boodschappen dragen, maar ook door diefstal, werk als drugskoerier of door klanten naar prostituees te leiden. De meeste straatkinderen zijn ondervoed en lijden aan ziektes zoals malaria en dysenterie. Ook hebben ze vaak slaapgebrek, omdat ze ’s nachts worden bedreigd door geweld en diefstal. Veel kinderen gebruiken drugs om hun problemen te vergeten. De geschiedenis van ieder straatkind in Rwanda is uniek. Sommigen zijn wezen en eindigen op straat omdat niemand voor hen zorgt. Anderen zijn slachtoffer geworden van armoede en hebben hun familie verlaten in de hoop meer geluk te vinden in de straten van de stad, of simpelweg iets te eten.

Om deze kinderen van de straat te redden en hen een toekomst te geven, steunen we met de Adventsactie het straatkinderen project van de organisatie CECYDAR in Kigali (Rwanda): een centrum voor straatkinderen dat voor onderdak en scholing zorgt. Sociaal werkers gaan dagelijks de straat op om kinderen te ontmoeten, hen te verwelkomen om te eten, zich te wassen en medische zorg te krijgen. Daarna begint hun resocialisatie en – als ze er klaar voor zijn – een leven in het centrum en terugkeer naar school. De ouderen krijgen vakscholing.

Met hoeveel geld is een kind in dit centrum geholpen?

Met de 2017 adventsactie opbrengst van onze parochie en verschillende andere Nederlandse parochies heeft CECYDAR de opvang capaciteit voor jongens in het centrum uitgebreid van 50 tegelijk naar 80 tegelijk in het huis (zie foto’s rechts).

Nu worden er nu ongeveer 200 kinderen per jaar opgevangen, waarvan de meeste na 3 tot 6 maanden zover zijn opgeknapt dat ze in een gezin geplaatst werden: hetzij bij eigen familie, dan wel bij een pleeggezin. Sinds april 2018 worden ook meisjes opgevangen in een eigen gebouw. Er zijn dit jaar al 32 meisjes opgevangen, waarvan er al 23 zijn opgeknapt en in een gezin geplaatst. 9 meisjes in de leeftijd van 9 tot 13 jaar oud zijn momenteel in het centrum.

Voor een powerpoint verslag met fotos over het project, klik hier. Voor korte youtube filmpjes over het project, klik hier en hier.

Ook deze Adventsperiode 2018 willen we met onze parochie dit project graag ondersteunen. De Bisschoppelijke Adventsactie vraagt onze hulp en die van andere Nederlandse parochies voor de volgende 4 dingen:

Ook dit jaar kunt u bijdragen aan dit project via de collecte in de kerk of met internet bankieren: Bankrekening (IBAN) NL69 INGB 0001 3159 41 van VOM-Groep H. Joannes de Doper te Hoofddorp. Onder vermelding van Adventsactie 2018 Rwanda. U kunt ook rechtstreeks doneren via de website van Adventsactie (www.adventsactie.nl).

Namens de straatkinderen in Kigali en namens de Werkgroep voor Vrede Ontwikkeling en Missie (VOM) van onze parochie Joannes de Doper in Hoofddorp: heel hartelijk bedankt voor uw steun aan deze straatkinderen. Wij wensen u een Zalig Kerstfeest.

Wim Piels.

Voor het Rooms Katholiek Kerkgenootschap is een groepsbeschikking afgegeven waarmee de Rooms Katholieke Kerk en al haar zelfstandige onderdelen als ANBI zijn aangemerkt. Klik op het logo ANBI voor overzicht ANBI publicatie PCI H. Joannes de Doper​​​

Adventsactie
voor straatkinderen in Rwanda
Dank zij u knappen ze op
en doen weer mee!
Helpt u ook dit jaar mee?


Doneer makkelijk met een Tikkie Scan de QR code met de Tikkie App