Home

Beeld Joannes de Doper

Dit beeld van Johannes de Doper is gemaakt door Karel Gomes. Het is het eerste beeld van Gomes in onze kerk.

Karel Gomes
Karel studeerde aan de Rijksacademie te Amsterdam.

Zijn werk is aangekocht door musea, gemeenten en particulieren in binnen- en buitenland.

Beelden van Karel Gomes bevinden zich o.a. in het Rijksmuseum, het Amsterdams Historisch Museum en het Centraal Museum te Utrecht. Okk staat er werk in het Rijksmuseum.

Belangrijke beelden van Gomes zijn o.a.: de joodse vluchteling, de middeleeuwse dodendans, de serie martelingen en het Ghandi-monument aan de Churchillaan in Amsterdam. In opdracht van de H. Johannes de Doperkerk in Hoofddorp maakte hij voor de beeldentuin achter de kerk de Kruisweg Statie, hiervan is een boek verschenen; “De Kruisweg aan de Kruisweg”.

Het werk van Gomes kenmerkt zich door krachtige expressieve beelden met een eigen stijl. Het gebaar, de emotie wordt gevangen in een ruimtelijke vorm, waarbij ook de ruimte en de vrije lucht eromheen moet meewerken. Of hij nu klein of monumentaal werkt, de beelden hebben een enorme zeggingskracht. Figuratief, soms gedetailleerd dan weer grover uitgewerkt, maar met alle essenties. Karel heeft met een tiental werken zijn stempel op de Haarlemmermeer gedrukt. De Polderjongen, beeldengroep De Recreanten en Leeghwater zijn slechts enkele voorbeelden. Karel Gomes rangschikt zichzelf niet onder een bepaalde kunststroming.

Karel Gomes is op 6 augustus 2016 overleden.