Wijsh. 6, 12-16
Ps. 63 (62), 2, 3-4, 5-6, 7-8
1 Tess. 4, 13-18 of 13-14
Mt. 25, 1-13

Ik ben er zeker van dat het verhaal in het evangelie geen typisch Nederlands verhaal is. Dat merk ik aan het tijdstip van de aankomst van de bruidegom. Het is vreemd dat niemand het tijdstip kent. Als ze weten wanneer de bruidegom komt dan is er geen haast en kunnen de meisjes zich wel goed voorbereiden. Maar dat merken wij ook op over het algemeen in de bijbel, dat er geen duidelijke tijd is. Zoals de profetie van de aankomst van Messias, etc. Onduidelijke tijden in de bijbel hebben altijd een betekenis.

Wanneer wij naar het verhaal luisteren, dan vragen wij ons af, wat betekent die parabel voor ons? Wat is nu olie, iets die wij nodig hebben? Wie zijn de vijf domme meisjes en wie zijn de verstandigen? Waarom delen ze die olie niet met elkaar? En de bruidegom lijkt genadeloos. De deur is gesloten en kan niet meer worden geopend. Er is geen tijd meer om met elkaar te delen of te overleggen.

De parabel die Jezus vandaag gebruikt is Zijn visioen om het Koninkrijk uit te beelden. Daar gaat het over. Het gaat eigenlijk over de relatie tussen God en de mensen. Het gaat over hoe wij tijd besteden aan God, zowel door de gebeden of in actie zoals bij de caritas/ diaconie . De Bruidegom is de Heer terwijl de meisjes de mensen zijn, wij dus. Vele keren in de bijbel wordt de relatie tussen God en mensen omschreven als een man-vrouwrelatie.

Er zullen momenten zijn waarop wij geen tijd meer hebben voor discussies of vergaderingen. Bijvoorbeeld, als er iemand in het water valt en dreigt te verdrinken, ga je niet eerst uitgebreid overleggen, wie en hoe hij/zij gered moet worden. Er is geen tijd meer om te zoeken en te vinden.

Ik krijg soms telefoon van mensen die aan het eind van hun leven verkeren. Meestal, wanneer er geen medische behandeling meer mogelijk is dan komt de behoefte aan de ziekenzalving en wil men graag over het geloof spreken. Je krijgt dan vragen als, waar gaan wij heen na de dood?, wat zal er gebeuren? en zo voort. Een keer, toen ik bij het ziekenhuis was voor een ziekenzalving, vroeg de zieke aan mij. Hoe kan ik in God geloven? Waar is God? bestaat God wel? Dat zijn allemaal moeilijke vragen die moeilijke tijd. Er is geen tijd meer voor zo’n discussie of uitleg. Te laat.

Lieve mensen, wij hebben wel tijd, hoe gebruiken wij onze tijd voor de aankomst van het Koninkrijk van God? Je weet ook niet wanneer er iets onverwachts in je leven gebeurt. Nu het nog kan, proberen wij om zoveel mogelijk olie te verzamelen. Als je iemand kan helpen, doe het nu. Als je tijd hebt? deel het met anderen, als je naar de goede toekomst wilt gaan, moet je nu tijd nemen. Now or never. Het is makelijk als wij de tijden weten waarop de winkels open gaan, wanneer de trein vertrekt vanaf Amsterdam naar Den Haag, etc. Maar er zijn dingen die wij zeker niet weten dan moeten we wel waakzaam zijn.

Een jonge man vraagt aan zijn opa. Wanneer is het een goede tijd om te bidden? Opa: de goede tijd om te bidden is de tijd voor dat je gaat dood. Jonge man: Wanneer weet u de dag dat u sterft? Opa: dat weet ik niet, daarom moet je elke dag bidden.