Waarschijnlijk weet iedereen wel wat de Doop en de Eerste Communie is. Maar wat nu precies het Vormsel betekent, is voor sommigen wat onduidelijk. En als je niet weet waar het nu precies om gaat, is het moeilijk om te besluiten of je mee wilt doen. En dat geldt natuurlijk voor de tieners maar nét zo goed voor hun ouders/verzorgers!
Daarom hier wat uitleg over het sacrament van het Vormsel. We hopen dat daarmee veel onduidelijkheid weggenomen zal worden. En dat – net als nadere jaren – er zich weer heel veel tieners aan zullen melden voor het Vormselproject!!!
In het kort
Toen je nog klein was lieten je ouders je dopen. Je wist toen zelf nog nergens van. Zo hebben je ouders ook de keuze gemaakt om jou de Eerste Heilige Communie te laten doen.Nu ben je ouder en kun je zelf meedenken of je gevormd wilt gaan worden. Of je verder wilt op de weg die een hele grote groep mensen op deze wereld gaat. Een weg samen met God. Mensen die rekenen op de steun en de kracht van Gods Geest.
“Dat kan toch ook zonder dat ik gevormd word?,” denk je misschien. Misschien wel. Maar met hulp van God en de steun van mensen gaat dat veel beter. Die groep mensen vormt samen de Kerk. Daar sta je niet alleen, want de kerk is een gemeenschap van mensen die allemaal in Jezus Christus geloven en willen leven vanuit zijn Geest.
Als je ervoor kiest om gevormd te worden, dan kies je zelf voor God en al die mensen die bij de kerk horen. Wanneer jij “ja” zegt op de uitnodiging om gevormd te worden, kiest God ook heel bijzonder voor jou!
Als je het Vormsel ontvangt, wil God jou helpen iemand te worden die stevig in zijn schoenen staat. Met de kracht van de heilige geest, die je in het Vormsel ontvangt, moet dat zeker lukken.
Contact en Aanmelden
Werkgroep Vormsel
Annie van Staveren (Nieuw-Vennep)
Nicolette de Bruijn (Nieuw-Vennep)
Hayley Machado (Hoofddorp)
Alicja Siebeling (Hoofddorp)
Carolien Saleb (Hoofddorp)
De pastorale
eindverantwoordelijkheid
Pater Eko Manek svd
Contact
Online Aanmelden
Klik hier om naar het online registratieformulier te gaan om je aan te medlen voor het voorbereidingstraject voor het Vormsel.
Programma
Infobijeenkomst programma 2022-2024
Op zondag 2 oktober 2022 houden we een infobijeenkomst na de viering van 10:00 uur in onze kerk, voor het Vormselprogramma. Wil je graag je vormsel doen en starten in het programma met leeftijdsgenoten, kom dan naar deze bijeenkomst. Meld je wel even aan samen met je ouders.
De info-bijeenkomst zal worden gehouden in het parochiehuis naast onze kerk aan de Kruisweg 1073 in Hoofddorp
Voorbereiding
De voorbereiding begint altijd in november. Eens per maand, op zondagochtend komen de vormelingen bijeen voor de voorbereiding. Ook voor de ouders, de broers en zussen zijn er activiteiten. We zijn met z’n allen bij de familieviering die er aansluitend wordt gehouden. Zo praten, bidden, werken we samen toe naar het feest van het Heilig Vormsel.
Alle bijeenkomsten worden gehouden in Hoofddorp of Nieuw- Vennep. Iedere bijeenkomst bestaat uit een inhoudelijk deel in het Parochiehuis en een Familie viering met Eucharistie in de kerk en duurt van 9:00-11:00.
Sterking in het geloof = confirmatio = Vormsel
Voor de sterking in het geloof wordt in de Kerk doorgaans het Latijnse woord confirmatio gebruikt. Ons woord ‘vormsel’ is daar van afgeleid. Let wel: ‘confirmatio’ betekent in de context van het sacrament ‘sterking’ en niet ‘bevestiging’, zoals wel eens wordt gedacht. Op de opvatting van ‘confirmatio’ als ‘bevestiging’ is door protestantse theologen in de tijd van de reformatie doorgedacht. Zij vatten ‘confirmatie’ op als was het een bevestiging van het doopsel, die zou moeten volgen op een geloofsonderzoek door de gemeente. De Katholieke Kerk wijst deze visie af.
Bijbelse wortels
Christus heeft voor de tijd na zijn dood, de komst en tegenwoordigheid van de Heilige Geest beloofd. Zijn belofte ging onder meer in vervulling op het feest van Pinksteren, toen de Geest over de apostelen werd uitgestort. Christus zelf heeft over de werking van de Heilige Geest aan de apostelen gezegd: “Wanneer de heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en mijn getuigen zijn in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, en tot het uiteinde van de aarde.” (Handelingen 1,8)
De apostelen, zo lezen we in het Bijbelboek Handelingen, gingen ertoe over om zelf de Heilige Geest in de christelijke gemeenschappen door te geven door middel van handoplegging. Een mooi voorbeeld van de praktijk van de apostelen is de handoplegging in Samaria:
“Toen de apostelen in Jeruzalem hoorden dat Samaria het woord van God had aanvaard, stuurden ze Petrus en Johannes naar hen toe. Zij gingen daarheen en baden voor hen dat ze de heilige Geest mochten ontvangen, want die was nog op niemand van hen neergedaald. Ze waren alleen gedoopt in de naam van de Heer Jezus. Daarop legden ze hun de handen op en zij ontvingen de heilige Geest.”(Handelingen 8, 14-17)
In de aangehaalde Bijbeltekst valt op, dat van de gelovigen in Samaria gezegd wordt, dat ze “alleen gedoopt” waren, en dat de Heilige Geest “nog op niemand van hen” was neergedaald. Dat was volgens de apostelen niet goed. Zij achtten het nodig om de gedoopte gelovigen door instorting van de Heilige Geest in hun Geloof te sterken. Sterking in het geloof was dus nodig nog na het doopsel.