Preek – Hoogfeest Christus Koning – zondag 25 november 2023

Laatste zondag van het kerkelijke Jaar – zondag 25 november 2023
Ezechiël 34, 11-12, 15-17
1 Korintiërs 15, 20-26,28
Mattheus 25, 31-46

Zusters en broeders,

Christus Koning
We vieren vandaag het hoogfeest van Christus Koning, op de laatste dag van het liturgisch jaar. Volgende week beginnen we een nieuw liturgisch jaar.

Een prachtig hoogfeest, Christus Koning. Koning in het Koninkrijk Gods. Maar wat wordt er nu precies bedoeld met Zijn koningschap. Er wordt vaak verwezen naar de drie Munera, de drie taken van Jezus op aarde. De taak van Priesterschap, de profetische taken, verkondiging en de taak van het Koningschap. Drie taken die heel duidelijk de missie vertolken van onze kerk.

Koningschap
Een van deze drie taken is Christus als Koning. Maar wat is nu dit koningschap? We kennen de vele verhalen van oppermachtige koningen die over hun rijk met veel wapengekletter hun macht uitoefenen. In de boeken koningen uit de Bijbel vroeg het volk om koningen. Met tegenzin gaf God toe en er kwamen koningen. En hoe goed ze het ook deden in het begin, toch vielen ze een voor een in de fout als gevolg van verleidingen.

Het koningschap van Christus is een heel ander koningschap. Best verwarrend, ook in die tijd voor de mensen om Hem heen, en niet in de minste plaats, voor zijn eigen leerlingen. Het Koninkrijk Gods met Jezus als koning werd gezien als een koninkrijk dat wel even de bezetting van de Romeinen zou beëindigen. Men was dan ook nogal gedesillusioneerd toen Christus stierf aan het kruis.

Maar Jezus gaf het al een paar keer zelf aan, “mijn koninkrijk is niet van deze wereld”’, zoals in Johannes te lezen staat. Pilatus vroeg Hem direct: “Bent U koning”. Jezus antwoorde: “Ja dat ben ik”. Maar Zijn Koningschap was er een zonder het zwaard. Het is een koningschap van liefde en gerechtigheid.

Dienend Leiderschap
Christus Koning is dus een dienend koningschap. Dat bleek ook al bij de voetwassing van de leerlingen bij het laatste avondmaal. Een zeer treffend voorbeeld dat Jezus hier stelt. We noemen dat tegenwoordig dienend leiderschap, een term die in veel bedrijven best populair is, misschien in de toekomst ook wel in de politiek? Maar dit dienend koningschap gaat veel verder dan de managementboekjes laten zien.

Want ook wij allen, als gedoopten in Christus, worden gevraagd Hem te volgen in dit dienstwerk. We lazen in de Evangelielezing van Mattheus, dat we worden geroepen de hongerigen eten te geven, de zieken te bezoeken, de dorstigen te drinken. En velen zetten zich ook in voor onze naaste in nood.

Maar in de lezing zien we dat het een vorm van dubbel dienen is, we doen dit uit oprechte liefde voor de naasten, maar tevens uit oprechte liefde en dankbaarheid voor Christus.

Het laatste deel in de lezing komt nogal dreigend over, en dat vond ik ook best wel pittig. Wat als je het niet doet? Maar die dreiging zit ook met name in de spijt die je achteraf kan hebben. “had ik maar die en die even geholpen”. Iedereen kent wel het goede gevoel van geven. Een geweldig gevoel, ook al krijg je er soms niet eens een bedankje voor.

Hoe zit dat met die liefde? Je oma (voor sommigen misschien wat lang geleden) vraagt of je even een kopje koffie wil zetten. Je hoeft er niet eens over na te denken, je houdt van je oma en je doet het met liefde. Soms zeg je het zelfs “met liefde oma”.
Dat gevoel om het goede te doen voor God, vanuit de liefde voor Hem, dat is waar ik het hier over heb. Dat vergt dan ook een goede band met de Heer. En die band versterken we in ons gebed, het meevieren van de Eucharistie zoals vandaag maar ook op tal van andere manieren.
Oogstdankdag
Christus Koning is dus een dienende Koning. Hij vraagt ons, om op dezelfde manier dienend te zijn. En dat kan op tal van manieren en onze parochie is daar ook zeer actief in. Zo ondersteunen we diverse stichtingen die zich inzetten voor onze naasten in nood. Stichting Leergeld voor kinderen die in armoede leven, stichting SchuldHulpMaatje, stichting vluchteling en zoals we een tijdje geleden hebben behoord onze eigen PCI.

Daarom is het zo mooi dat we vandaag ook Oogstdankdag vieren. We danken God voor alle goeds in ons leven en vandaag met name dat wat de schepping voortbrengt. De producten van het land en van diegene die ze produceren, die we vandaag hier in onze kerk mogen verzamelen om zo weer door te geven aan de voedselbank.

Roeping

Mooi dat we het feest van Christus Koning kunnen koppelen aan het goede doen. We zijn allemaal geroepen mee te werken aan het Koninkrijk Gods. Dat is niet iets voor later, het eeuwige leven, nee, we worden geroepen om een stukje van dat Koninkrijk Gods hier op aarde, hier en nu, te verwezenlijken. En die roeping ontstaat niet vanuit het letterlijk roepen: “he jij daar, doe eens wat….”.

Nee de roeping ontstaat vanuit je hart, vanuit de liefde voor Christus, vanuit de liefde voor je naasten. In de lezing van Ezechiël spreekt God over de liefdevolle taak van het hoeden en weiden van de schapen. Ook daar worden we geroepen naar elkaar om te zien, de verloren schapen in veiligheid te brengen. Christus koning als grote voorbeeld van de herder die omziet naar zijn kudde. Wij allen geroepen om zijn voorbeeld te volgen.

Ik vraag u allen om daar naar op zoek te gaan, er eens over na te denken en kijken hoe we Zijn voorbeeld kunnen volgen, Door uw hart te openen en vol te storten van die liefde. Op deze manier kunnen we allemaal een beetje koning of koningin zijn in Zijn Koninkrijk Gods, hier en nu.

Ik gun het u van harte dat geweldige gevoel van liefde.

Amen