15e herdenking Schipholbrand

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 26/10/2020
19:00 - 20:00

Locatie
Monument Schipholbrand

Categorieën


15e herdenking Schipholbrand

Dit jaar is het 15 jaar geleden dat de Schipholbrand uitbrak. Op 26 oktober 2005 vielen in het cellencomplex op Schiphol-Oost elf doden: ingesloten vreemdelingen die wachtten op papieren over hun verblijf hier of een besluit over hun toekomst. Op 26 oktober aanstaande staan we als Platform Vluchtelingen Haarlemmermeer stil bij dit trieste jubileum rond het monument in Oude Meer.

Een paar jaar geleden kwam de vraag op: moet deze herdenking nog doorgaan? Toen bleek dat voor veel nabestaanden en overlevenden het trauma nog duidelijk leeft. Hun gevoelens willen we recht doen. Ook constateerden we dat ‘vreemdelingendetentie in Nederland’ nog steeds omstreden is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het rapport ‘Isolatie in vreemdelingendetentie’ van Amnesty International van begin september.

De herdenking vindt plaats op maandag 26 oktober om 19.00 uur bij het monument achter Breguetlaan 67, tegenover de Shellpomp in Oude Meer (Schiphol-Oost). Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar geen koor, maar instrumentale muziek. Ook is een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur uitgenodigd een kort herdenkingswoord te spreken. Daarna leggen we bloemen bij de elf paaltjes met de namen, terwijl de elf slachtoffers genoemd worden. Belangstellenden zijn van harte welkom en worden uitgenodigd bloemen mee te nemen. Ter plekke zal de organisatie instructie geven over het volgen van de coronamaatregelen.

Voor meer informatie: vluchtelingenhaarlemmermeer.nl