Relieken H. Bernadette van Lourdes in ons bisdom

De gehele maand april maakt een reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous een rondgang door ons land. In alle bisdommen worden speciale vieringen en bijeenkomsten gehouden. Van 4 tot en met 8 april ook in het onze. Op 28 april is er een unieke Mariaviering in Den Bosch als afsluiting van deze rondgang. Kom je uit een Mariaparochie, ben je actief in een Lourdesgroep of heet je Bernadette, dan ben je in het bijzonder uitgenodigd de laatste zondag van april in Den Bosch!

Heilige Bernadette

Bernadette Soubirous (1844-1879) was veertien jaar toen zij op 11 februari 1858 voor de eerste keer in de grot van Massabielle, net buiten Lourdes aan de oever van de rivier Gave, een verschijning zag van een jonge vrouw in het wit. Dat gebeurde gedurende enkele weken achttien keer. De Dame in het wit maakte zich aan Bernadette bekend met de woorden ‘Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis’. Dat was de bevestiging dat het om de H. Maagd Maria ging. Maria riep via Bernadette allen op tot gebed, in het bijzonder voor de bekering van de zondaars en verzocht om een kapel. Zij gaf tevens aan dat ze wenste dat pelgrims er in processie zouden komen. In aanwezigheid van velen liet Maria door Bernadette diep in de grot een bron opgraven; deze stroomt tot op de dag van vandaag. Miljoenen – ook uit Noord-Holland – hebben de wonderen van Lourdes ervaren. En wie nog nooit is geweest, zou dit beslist eens moeten ervaren.

Amstelveen en Heiloo: 4-8 april

De reliekschrijn is van donderdagavond 4 t/m vrijdag 5 april in de H.-Urbanuskerk (Noordammerlaan 122 | www.heiligemariaparochie.nl) in Amstelveen-Bovenkerk en van zaterdag 6 t/m maandagavond 8 april in het heiligdom O.L.V. ter Nood (Kapellaan |www.olvternood.nl) in Heiloo. Het precieze programma vindt u begin april op hun websites als ook op de website van het bisdom: www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl

Den Bosch: zondag 28 april

Zondag 28 april is de laatste dag dat de reliek van de H. Bernadette in Nederland te bezoeken is. De reliekschrijn staat dan in de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Wees welkom. Info: www.bisdomdenbosch.nl | www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl

Zondag 28 april is er vanaf 12.00 uur een speciaal voor gezinnen en families afgestemd programma over het leven van Bernadette.  Deze middag eindigt om 16.00 uur met een speciale Mariaviering. Iedereen is welkom en vooral alle Mariaparochies en -kerken, Lourdesgroepen en iedereen die als roepnaam of doopnaam ‘Bernadette’ heeft, zijn deze zondag uitgenodigd voor een bijzondere gebedsviering in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch om – rondom de relieken van de H. Bernadette Soubirous – met elkaar onze hemelse Moeder Maria te eren en samen een uurtje ‘in Lourdes’ te zijn.

Tot in Amstelveen of Heiloo of Den Bosch…