Symposium Een aartsbisschop aangeklaagd in Rome

Symposium Een aartsbisschop aangeklaagd in Rome

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 22/10/2022
14:00 - 16:00

Locatie
Parochiekerk Joannes de Doper Hoofddorp

Categorieën


UITNODIGING Symposium Een aartsbisschop aangeklaagd in Rome

Beste lezer,
de leider van de katholieken in de laatste jaren van de Republiek in de zeventiende eeuw was Petrus Codde. Officieel was hij aartsbisschop van Sebaste. Maar als apostolisch vicaris was hij in feite de herder van de katholieken in die moeilijke jaren van de reformatie. De kerk was vol spanningen, niet alleen vanwege de discriminerende maatregelen van de Nederlandse overheid. Ook spanningen tussen ‘rekkelijken’ en preciezen’ verdeelden de katholieke gemeenschap diep.
De seculiere geestelijkheid werd menigmaal door met name reguliere geestelijken beschuldigd van jansenisme. Er werden brieven vol beschuldigingen en verdachtmakingen naar Rome gestuurd. En uiteindelijk moest ook de aartsbisschop zich in Rome verantwoorden. Dit resulteerde in een drama. Het onderzoek duurde bijna drie jaar.
De aartsbisschop werd in 1703 geschorst. En in 1704 werd hij afgezet. Het bleek onmogelijk om een opvolger te kiezen. De Nederlanders hadden geen bisschop meer. Totdat in 1723 de kapittels van Haarlem en Utrecht besloten zelf een bisschop te kiezen en te wijden. Zij meenden dit , volgens een oude regel, rechtmatig te mogen doen.
Met deze wijding kreeg ons land twee katholieke gemeenschappen.
De huidige oud-katholieke bisschop van Haarlem Mgr. Dick Schoon heeft nu de dagboeken van Petrus Codde en van een paar gezellen over hun romeinse jaren vertaald. Het is een monumentaal en historisch werk. Het geeft inzicht in de geschiedenis van onze kerk. Hoe het in Rome ging, in Nederland, de verdachtmakingen, de beschuldigingen, de gesprekken met kardinalen en de paus. Het geeft bovendien ook zicht op hun dagelijkse leven in het Rome van die jaren.
Zo lezen we in een anekdotisch detail dat Petrus Codde en de medewerkers op 27 februari 1702 het Italiaanse eten niet meer verdragen. In het Nederlands schrijft de bisschop “We hebben pannecoeken gegeten, die ik gebackt heb”.
We organiseren over dit boeiende boek een Symposium met tal van sprekers. Iedereen is van harte welkom, dus noteer alvast in uw agenda:

Symposium
Een aartsbisschop aangeklaagd in Rome
Zaterdag 22 oktober 2022
14:00 tot 16:00 uur
Joannes de Doper kerk – Hoofddorp
Met hartelijke groet,

Namens Boekwinkel “Het kruispunt”
Ria Stolk, Kees van Lent, Rob Mascini